BÜYÜK MÜBADELE’Yİ ANLATMAK

Toplumsal Tarih’in ekim sayısı Lozan Antlaşması’na ek protokol uyarınca Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan ‘Büyük Mübadele’nin getirdiklerini sayfalarına taşıyor.
Toplumsal Tarih 190. sayısında Türkiye ve Yunanistan’da büyük mübadelenin sosyopolitik, kültürel izlerini ve entegrasyon sürecini inceleyen ve editörlüğünü Nikos Sigalas ile Lisa Montmayeur’ün yaptığı “Mübadeleden Sonra” başlıklı dosyaya yer veriyor.  Dosya içerisinde yer alan, Haris Theodorelis-Rigas’ın “Marjinalleşme Sesleri: Rembetiko Şarkıları Üzerinden Mübadele Deneyiminin Yunanistan’daki Yönleri” başlıklı makalesi mübadeleyle birlikte Yunanistan’a Anadolu’dan ve doğu Trakya’dan gelen mübadillerin yaşadıkları trajediyi rembetiko şarkılarını inceleyerek bize aktarıyor.
Yine dosya içerisinde, Mehmet Ö. Alkan “Selanik’ten İstanbul’a: Bir Muhacir ve Mübadil Olarak Terakki Okulları” isimli makalesinde Selanik’te kurulan Terakki Okulları’nın mübadele sürecinde İstanbul’a göçünün hikâyesini ele alıyor.
Samim Akgönül “Soyadları Yoluyla Kimliğin Meşrulaştırılması: 1923 Türk Mübadilleri Örneği” başlıklı makalesinde Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen mübadillerin soyadları aracılığıyla ulusal kimliğe dâhil olma süreçlerini inceliyor.

KAYNAK VE DEVAMI: http://www.birgun.net/culture_index.php?news_code=1254823107&year=2009&month=10&day=06