Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, 'Biz Türk milleti olarak şanla ve şöhretle bir tarih yazdık. Bu tarihimizde Allah'a şükürler olsun ki utanılacak bir şey yoktur' dedi.
Samsun'da dördüncüsü düzenlenen Ulusal Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu'nda yapıldı.
Kongrenin açılışında konuşan eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, tarihte hiçbir şeyin gizli kalamayacağını söyledi. Gizli olduğu bilinen birtakım konuların bile sonunda ortaya çıktığını belirten Halaçoğlu, şunları kaydetti:
'Tarihimiz öylesine derin köklere sahip ki bunu araştırmak çok kolay değil. Çünkü Türklerin tarihi, çok eskilere dayanmakla birlikte çok geniş coğrafyalara dağılıyor. Bunlardan bir tanesi de Türklerin Avrupa'daki kökleri. Bunların geriye bıraktıkları izler, bizlerce çok fazla araştırılmamış. Bugün dünyada çeşitli siyasi platformlarda, insanların yerlerinden, yurtlarından edilmemesi söylenir. Osmanlı Devleti'nin Ermenileri Anadolu'dan söküp attığı söylenir, devlet eliyle yaptığı söylenir. Fakat hiç kimse Anadolu'nun dışında Rumeli'de, Balkanlar'da yurt tutmuş, orada 500-600 yıl yaşamış insanların topraklarından kendi istekleri dışında nasıl sökülüp atıldığını düşünmez. Gariptir ki Anadolu'ya gelen bu insanların asıl kökleri zaten Anadolu'ydu. Fakat Türkiye'deki Türkler, oradan gelenleri göçmen ve muhacir olarak nitelendirirler. Halbuki kendi kardeşleridir, zaten zamanında buradan gitmişlerdir. Herkes iyi bilsin o topraklar, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucuları da dahil olmak üzere vatan olarak gördükleri, oraya çeşitli kültür yapıları inşa ettikleri, kendi damgalarını vurdukları belgelerdir. Fakat çok kötü olan, orada bırakılan izlerin yavaş yavaş ortadan kaybedilmeye başladığıdır. Bunun yaşatılması için her kişi, kendi geldiği bölgeyi görmeli, oradaki eserleri kalıcı hale getirmelidir. Bunun kazanılması için bütün Anadolu'ya gelmiş olan 600-700 bin mübadilin bu hassasiyeti birlikte göstermesi gerekir. Gerçekten tarihimizin acı sayfalarından birisidir.' İnsanların topraklarından sökülüp atılmasının üzücü bir durum olduğunu da ifade eden Halaçoğlu, 'Herkes 'Pontuslu Rumlar nereye gitti?', 'İstanbul'da Rum sayısı 60-70 bindi niye 2 bine düştü, bunlar nereye gitti?' gibi sorular sorar. Peki 1920-1923 kayıtlarına göre, Selanik bölgesinde 711 bin Türk insanı yaşıyordu. Onlar nerede? Bunu hiç kimse düşünmüyor. Gerçekten acı bir şeydir insanın topraklarından sökülüp atılması, mecbur kalması. Tabii bunun acı sonuçları insanların yüreğindedir. Bunun unutulmaması gerektiğini düşünüyorum' dedi.
Bugün Balkanlar'da yaşayan değişik toplulukların kendi benliklerini muhafaza edebilmesini Osmanlı Devleti'nin hoşgörüsü ve emperyalist olmamasından kaynaklandığını da vurgulayan Halaçoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
'Biz Türk milleti olarak şanla ve şöhretle bir tarih yazdık. Bu tarihimizde Allah'a şükürler olsun ki utanılacak bir şey yoktur. İnsanlığı gösterdik ve bu insanlık, Avrupa'da fikri yapıyı değiştirdi, Orta Çağ'ı yıktı Yeni Çağ'ı başlattı, Avrupa'nın köle ticaretine bağlı fikirlerini kökünden ortadan kaldırdı, adaleti simgeledik. Bugün Balkanlar'da yaşayan değişik milletler, değişik diller ve kültürler hala kendi benliklerini muhafaza edebiliyorsa Osmanlı Devleti'nin o hoşgörüsüne, emperyalist olmamasına bağlıdır. Yoksa Cezayir'e giden Fransa, 130 yılda Cezayir'deki tüm dili değiştirdiği gibi neredeyse tüm kültürü kendi kültürü haline getirmiş, bugün Cezayir'de hemen herkes Fransızca konuşmaktadır. Halbuki 600 sene kalan Osmanlı, Balkanlar'da kendi soydaşları dışında hiç kimseye zorlama yapmamış, Türkçe öğretme ya da İslamiyet'e döndürme gibi bir politika içine girmemiştir. Bu açık ve net olarak gözükmektedir. Bunun aksini hiç kimse iddia edemez.'
İki gün sürecek 4. Ulusal Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi'nde, 'Mübadeleden İzler', 'Belgelerle Mübadele', 'Balkanlar'da Türk Olmak', Mübadele Öncesi ve Sonrası Kültürel Etkileşim ve Türkiye Mübadiller Platformu Bilgi ve Deneyim Paylaşımları konu başlıklarında değerlendirmeler yapılacak. (İSM-ARD) - SAMSUN (Anadolu Ajansı)
KAYNAK: http://www.haberler.com/4-ulusal-mubadele-ve-balkan-turk-kulturu-2395579-haberi/2395579/