Neval KONUK'un "Yunanistan’daki Osmanlı Mimari Eserleri”, adlı külliyatın ilk cildi Dışişleri Bakanlığı sitesinde yayınlandı.
Neval KONUK 1976 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. 1998 yılında Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi ile Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM)’da uzman olarak çalıştı. 2006 yılında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’ne Öğretim Görevlisi olarak girdi.
Bu eser; Yunanistan ve Türkiye’deki arşiv ve kütüphanelerde sürdürülen uzun hazırlıklar ve ardından yerinde yapılan inceleme, rölöve ve fotoğraflama çalışmasıyla, kendi türünde önemli bir bilimsel araştırmadır. Eser, Yunanistan’ın Florina, Grebene, Karaferye, Kesriye, Kozana, Serez, Tırhala, Yenişehir şehirlerinde, ayrıntılı bir arazi çalışması sonucunda gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmayı önemli hâle getiren diğer bir husus ise, I. ve II. Balkan Savaşları ile mübadele sonrasında tahribe uğrayan ve ortadan kaldırılan pek çok yapının, eski fotoğraflarıyla birlikte ilk defa ele alınmasıdır.
Kitap, “Yunanistan’daki Osmanlı Mimari Eserleri”, adlı külliyatın ilk cildidir. Bakanlığımız desteğinde yürütülen çalışmanın ana gayesi, Dünya Kültür mirası hüviyeti kazanmış Yunanistan’daki Osmanlı mimârî eserlerinin, bilimsel olarak envanterinin çıkartılması ve insanlığa kazandırılmasıdır. Üç dilde yayınlanan bu eser, kültürel mirasın daha yaygın bir şekilde sahiplenilmesine ve anlaşılmasına da olanak sağlayacaktır. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Sanat Tarihçisi Sayın Neval Konuk, Yunanistan’daki Osmanlı Eserlerinin kayda geçirilmesi için ilk olarak, Bakanlığımız desteğinde 2008 yılında “Midili, Rodos, Sakız ve İstanköy’deki Osmanlı Mimarisi / Ottoman Architecture in Lesvos, Rhodes, Chios and Kos Islands” adlı kitabını yayımlamıştır.