“Mübadele İmar ve İskân Kanunu”

 https://www5.tbmm.gov.tr/tutanaklar/KANUNLAR_KARARLAR/kanuntbmmc002/kanuntbmmc002/kanuntbmmc00200368.pdf

— 132 —

Mübadele, imar ve iskân kanunu

No.

368 -

BİRİNCİ MADDE — Mübadele, imar ve iskân vekâleti mübadelei ahali mukavelesine tevfikan ahalinin nakil, ibate ve iskânlarına ve bunlardan ihtiyacı tahakkuk edenlerin iskele ve yollarda ve iskânlarından itibaren âzami iki ay ol¬mak üzere mahallerinde iaşelerine ve 1328 senesindenberi iskân muamelesi gör¬memiş olan muhacir ve mültecilerle aşairin ve badema Hükümetçe kabul edile¬cek muhacirinin ve tahrip edilmiş mahaller ahalisinden meskenleri ihrak ve hedmedilmiş olanların iskân ve terfihlerine ve iskân mıntakalarmın tâyinine ve memleketin harap olan mahallerinin imarı vesaitini ihzar ve temine memurdur.

İKİNCİ MADDE — Mübadele, imar ve iskân umuruna müteallik kâffei hu¬- susatta İmar vekâleti indelhace mülkî ve askerî vesait ve teşkilâtı umumiyei Devletten âzami surette istifadeye salâhiyettardır.

Mübadele, imar ve iskân hususatma müteallik İmar vekâleti tarafından vâ¬ki olacak tebliğatı her işe tercihan ifaya bilûmum mülki ve askerî memurini Dev¬let mecburdur. Bu bapta tekâsül veya taallül gösterenler imar vekâletinin ve¬kâleti aidesinden talebi üzerine işten el çektirilerek tahtı muhakemeye alınır ve mütecasirleri hakkında temas ettiği maddei kanuniyedeki en ağır ceza tatbik olu¬nur.

ÜÇÜNCÜ MADDE — Mübadele, imar ve iskân vekâleti vezaifinin ifası hu¬susunda icap eden yerlerde memurini mahalliye ile idare ve belediye âzalarm- daıı veya sair icap edenlerden mürekkep olmak üzere lüzumu kadar tâli heyet¬ler intihap ve teşkiline salâhiyettardır.

DÖRDÜNCÜ MADDE — Şimdiye kadar Sıhhiye ve muaveneti içtimaiye ve kâletine merbut bulunan İskân müdiriyeti ilga edilmiştir. Bu müdiriyetin v* mülga Dahiliye nezaretine merbut İskânı aşair ve muhacirin müdiriyeti umu miyesinin bütün hidemat ve vesaiki ile levazımı Mübadele, imar ve iskân vekâ letine devredilmiştir. Muaveneti içtimaiye bütçesinin işbu teşkilâta karşılık ola rak kanunun tarihi neşrinde mevcut bulunan bakiyei muhassasatı mevkuf tutu lacaktır. Bu tarihe kadar iskân umuruna ait olarak ifa edilmiş olan hidematn mukabili mezkûr mevkuf attan tediye olunur.

BEŞİNCİ MADDE — Mübadele, imar ve iskân vekâleti tarafından bütçesin mahsuben talep olunacak mebaliğ Hazinei mâliyece nakden ve defaten vekâlet mezkûrc (mirine olarak avans suretiyle tevdi olunur. Bu maksatla Maliye ve kâleti üç milyon liraya kadar icap ettikçe müessesatı mâliyede avanslar akdi ne mezundur.

ALTINCI MADDE — Mübadele, imar ve iskân vekâletinin tahsisatında vukııbulacak taahhüdat ile verilecek avanslar bilâhare usulü dairesinde hesal Divanı muhasebata verilmek üzere Usulü muhasebei umumiye kanununun İt 32, 34 ncü maddeleri ahkâmından müstesnadır.

YEDİNCİ MADDE — Maaş ve masraftan mübadele, imar ve iskân masar fi umumiyesi faslından verilmek üzere mübadele, imar ve iskân umuru içi lüzumu kadar mütehassıslar celp ve istihdamına ve indelhace bu bapta tetkiki

icrası için icap eden mahallere memurini mahsusa izamına ve hidematı muvak¬kate için lüzum görüldükçe ücretli memur istihdamına Mübadele, imar ve iskân vekâleti salâhiyettardır. , -

SEKlZÎNCt MADDE — İhtiyaç görüldükçe Mübadele ve iskân ve imar vekâ¬letince vâki olacak talep üzerine bilumum gayrimenkul emvali metruke vekâ¬leti mezkûre emrine verilir. Mübadele ve imar ve iskân vekâleti bilumum gay¬rimenkul emvali metrukenin muhacirin ile düşman tarafından meskenleri tahrip ve ilırak edilen nıuhtacine tahsis ve tevziine ve bu emvalden elyevm isticar ve suveri saire ile eşhası salise tarafından meşgul olanlarını idareten tahliyeye salâhiyettardır. İşbu tahliyeden feshi jcar suretiyle mutazarrır olanlar bulundu¬ğu surette Maliye vekâleti takdir olunacak zararı vâkıı mahakime müracaata hacet kalmaksızın emvali mezkftrenin hesabı carisinden tesviye edecektir. Za¬rarı mezkûrun takdiri mahallî en büvük idare memurunun riyaseti altında Mü¬badele, imar ve iskân vekâletince tâyin olunacak iki ve belediyece tâyin edile¬cek diğer iki ehlihibreden mürekkep Komisyona aittir. Bu komisyonun karar¬ları kabili istinaf ve temyiz değildir.

DOKUZUNCU MADDE — Emvali metruke müstecirleri tarafından berveç- hi peşin verilmiş bedelâtı icareden tarihi tahliyeye kadar işlememiş bulunan miktar bilhesap Maliye vekâleti tarafından müstecirlere iade olunur. Müstecirlcr tarafından mecura ilâve edilmiş ziyadei müttasıla varsa maddei sabıkada mu¬harrer komisyon marifetiyle bedeli takdir edilerek kezalik Maliye vekâletince tesviye olunur.

ONUNCU MADDE — 1328 senesi iptidasından sonra yerleştirilmiş olan mu¬hacirini iki sene zarfında hal ve sanatlarına göre icap eden manatıka nakil ve iskâna Mübadele, imar ve iskân vekâleti salâhiyettardır.

ON BİRİNCİ MADDE — Tahrip edilen yerlerin ve iskân mıntakalarınm ima¬rını temin için Devletçe irae olunacak teminat mukabilinde bir İmar bankası tesisine Mübadele, imar ve iskân vekâleti mezundur.

ON İKİNCİ MADDE — 1328 senesinden beri yeniden inşa edilmiş ve edilecek akarat 1340 senesinden itibaren 1344 ve mesakin 1340 sonesinden itibaren 1349 senei mâliyeleri nihayetine kadar emlâk ve müsakkafat vergisinden muaftır. Bu muafiyet ahvali harbiye dolayısiyle harap olan mahallerde 1334 senesinden iti¬baren yeniden inşa edilen mebaniye de şâmildir. İdarei hususiyelerle belediye¬lere ait hisse muaf değildir. '

ON ÜÇÜNCÜ MADDE — Türkiye’de mebani inşasını taahhüt eden şirketle¬rin ve müessesatm inşaat bedelinden dolayı efrat uhdesindeki alacaklarını lü¬zumunda Tahsili emval kanunu mucibince tahsile ve ledelicap Hükümet tara¬fından tahtı zamana almağa Hükümet mezundur. Bu suretle inşa edilen mebani- yi bedeli inşaattan dolayı bilmüzayede satıldığı takdirde inşaat şirketleri ve mü- essesatı teferruğ etmek hakkım haiz değildir.

ON DÖRDÜNCÜ MADDE — Düşman tarafından tahrip edilen mahallerde- ki yıkılan fabrika ve tezgâhların yeniden ihya ve tesisi zımnında getirilecek makine ve alât ve edevat gümrük resminden muaftır.

ON BEŞİNCİ MADDE — Mübadele, imar ve iskân vekâleti müfettişlerinin harcırahı 10 teşrinisani 1335 tarihli kararnamenin birinci maddesinde tadat olu¬nan müfettişler gibi hesap edilir.

No. 368 - 134 - .

ON ALTINCI MADDE — Mübadele, imar ve iskân vekâleti memurlukları¬na tâyin edileceklerin mesleklerine ve mensup oldukları vekâletlere olan merbu- tiyetleri baki ve hakkı kıdem ve terfileri mahfuzdur.

ON YEDİNCİ MADDE — Düşman tarafından tahrip edilen mahallerde as¬habı emlâk ve araziye işbu kanunun neşrinden itibaren iki sene zarfında müra¬caat ettikleri takdirde hakkı tasarrufları sabit olmak şartiyle bir defaya mah¬sus olmak üzere meccanen tasarruf senedi verilir.

ON SEKİZİNCİ MADDE — İşbu kanunun suveri tatbikıyesi ayrıca tanzim olunacak talimatnamelerle tâyin olunur.

ON DOKUZUNCU MADDE — İşbu kanun tarihi neşrinden itibaren meriyül- icradır.

YİRMİNCİ MADDE — İşbu kanunun icrasına Mübadele, imar ve iskân ve Maliye vekilleri memurdur.

28 rebiyülevvel 1342 ve 8 teşrinisani 1339